Opgelet, dit is de website van de editie van vorig jaar. De website van dit jaar vind je op www.holebifilmfestival.be.

Dagkrant

dinsdag 15 november 2016

Toneel of film?

Vanavond staat de eerste van 3 toneelvoorstellingen op het programma: Spot On speelt "Chez Nous" in het Wagehuys in Leuven. De voorstelling was al een hele tijd volzet, maar gisteren kregen we een paar annulaties binnen. Er zijn nu nog 3 tickets beschikbaar. Bovendien komen gemiddeld zo'n 15 personen niet opdagen. Als je niet gereserveerd hebt en de voorstelling toch wil bijwonen, dan loont het dus zeker de moeite om vanavond naar Wagehuys te komen: wie geen reservatie heeft, krijgt een wachtnummer. De tickets die 10 minuten vóór de aanvang niet zijn opgehaald, komen dan beschikbaar aan de kassa, op volgorde van die wachtnummers.
Maar er is ook film vanavond. Wie "Carol" gemist heeft in Halle, kan vanavond in Dilbeek terecht. De film heeft zeer goed gescoord bij de evaluatie in Halle, dus het is een aanrader. Al kunnen we dat ook zeggen van "The Danish Girl", die we ook spelen vanavond, in Vilvoorde. Alweer een moeilijke keuze dus.

Veto: "Waarom we het Holebifilmfestival nog steeds nodig hebben"

Het studentenblad Veto stuurde een reporter naar onze Openingsavond en die ging ook praten met Bavo Defurne, een professor Culturele Studies en een researcher aan het Centre for Cinema and Media Studies. Het resultaat is een fijn artikel.

Chez Nous

dinsdag 15 november, 20u, Leuven (Wagehuys)

Première
Sinds jaar en dag is iedereen welkom in het gezellige café 'Chez Nous', waar uitbater Vic onvermoeibaar klaarstaat met raad en daad. Bert is er nooit meer weggegaan, en ook voor Michael, Marjan, Thijs, Peter-Jan, Felicia en vele anderen is de 'Chez Nous' een tweede thuis. Allen kijken uit naar de Antwerp Pride, maar boven het café pakken zich donkere wolken samen. Wanneer het noodlot toeslaat, lijkt alles verloren. En dan komt er iemand op de proppen met een gewaagd plan...
Na "Tragedy" (2015) serveert Spot On met "Chez Nous" opnieuw een swingende komedie met een warm hart. De toneelbewerking van de gelijknamige Nederlandse film van Tim Oliehoek (2013) is van de hand van Kevin Vermeylen en Benjamin Laureys.

Carol

dinsdag 15 november, 20u30, Dilbeek (Westrand)

Carol is de pronkechtgenote van een zakenman en moeder van een dochtertje van tien. Hoewel het haar schijnbaar aan niets ontbreekt, voelt ze een knagende leegte. Dan ontmoet ze de timide, twintig jaar jongere Therese, een winkelbediende die ook niet helemaal gelukkig is met haar aanstaande. Langzaam groeien de twee vrouwen, ondanks verschil in leeftijd en sociale klasse, naar elkaar toe. Maar lesbische liefde blijkt in het Amerika van 1952 nog meer taboe dan ontrouw.
Op het Filmfestival van Cannes in 2015 was "Carol" een van de favorieten: Rooney Mara ging met de prijs voor beste actrice naar huis en regisseur Todd Haynes mocht de Queer Palm in ontvangst nemen. In 2016 sleepte de film 6 Oscarnominaties in de wacht.

The Danish Girl

dinsdag 15 november, 20u30, Vilvoorde (CC Het Bolwerk)

Kopenhagen, 1926. De Deense schilderes Gerda Wegener gebruikt haar man Einar als vrouwelijk model. Vanaf dan kleedt Einar zichzelf steeds vaker als een vrouw. Hij noemt zichzelf voortaan Lili. Met de steun van Gerda gaat 'Lili' op zoek naar zichzelf, een beslissing die een grote impact heeft op hun leven en operaties vereist. Onderweg ontmoeten ze kunsthandelaar Hans Axgil (Matthias Schoenaerts), een jeugdvriend van Einar. De drie beginnen een complexe liefdesrelatie.
"The Danish Girl" is geïnspireerd op het levensverhaal van Lili Elbe, de transgender die een van de eerste geslachtsveranderende operaties onderging.
De film van Tom Hooper haalde drie nominaties voor de Golden Globes en vier Oscarnominaties binnen. Alicia Vikander verzilverde de Oscar voor 'Best Supporting Actress'.

© 2016 – 16e Holebifilmfestival Vlaams-Brabant – info@holebifilmfestival.be

Ontworpen door Ivan Daes