Opgelet, dit is de website van de editie van vorig jaar. De website van dit jaar vind je op www.holebifilmfestival.be.

Pers

16e editie Holebifilmfestival Vlaams-Brabant

Algemene informatie

Het Holebifilmfestival Vlaams-Brabant is aan zijn 16e editie toe en loopt van 10 tot en met 29 november 2016 in een aantal steden en gemeenten rond Brussel, met Leuven als ankerpunt. De andere locaties zijn: Aarschot, Diest, Dilbeek, Halle, Londerzeel, Sint-Pieters-Leeuw, Tienen, Vilvoorde, Wezembeek-Oppem en nieuwe locatie Kortenberg.

Met de vertoning van films, documentaires en theater met holebi- en transgenderthema wil het Holebifilmfestival Vlaams-Brabant bovenal een ontmoetingsplaats zijn voor holebi's en transgenders. Tegelijk wil het de genderdiversiteit onder de publieke aandacht brengen in diverse Vlaams-Brabantse steden en gemeenten. Daardoor krijgt de holebigemeenschap ook hier een gezicht, wat mensen uit de kast helpt en de aanvaarding en integratie van holebi's en transgenders bevordert.

Editie 2016

Persbericht 11 november 2016: Balcony van Toby Fell-Holden wint Holebikort 2016

Persuitnodiging Openingsavond 10 november

Persbericht 9 oktober 2016: Holebifilmfestival 2016

Hoge-resolutiefoto's

Hoge-resolutie trailers

Gedetailleerde lijst van alle voorstellingen met foto

Links naar grafisch materiaal, zoals het logo, onze key visual en het drukwerk vind je .

Persvragen?

Contacteer ons via email.

Geschiedenis

In 2001 organiseerden een handvol enthousiaste filmliefhebbers van de vereniging Driekant een eerste filmfestival in de kleinste bioscoopzaal van Leuven, het Studioke. Die eerste editie met een tiental films had meteen succes. Met de jaren werd de aanpak professioneler. In 2002 verhuisde het festival naar een grotere zaal. Vanaf dan deed Cinema ZED mee en later ook Kinepolis.

De stad Leuven steunt het festival al vele jaren. Met het ontstaan van de Holebikoepel Vlaams-Brabant in 2008 en de blijvende steun van de provincie zwermde het festival uit over heel Vlaams-Brabant. Dit jaar zijn er voorstellingen 11 steden en gemeenten: Leuven, Aarschot, Diest, Dilbeek, Halle, Londerzeel, Sint-Pieters-Leeuw, Tienen, Vilvoorde, Wezembeek-Oppem en nieuwkomer Kortenberg.

In het jubileumjaar 2010 werd er gestart met 'Holebikort', een wedstrijd voor kortfilms met een holebithema. Uit inzendingen van binnen- en buitenland kiest een professionele jury samen met het publiek de winnende kortfilms. Zo willen de organisatoren het maken van films met een holebithema internationaal promoten.

Op die manier groeide het festival uit tot een van de grootste holebifilmfestivals van ons land. De kleine festivalploeg van weleer werd intussen een volwaardige vereniging binnen De Roze Drempel vzw die actief is binnen Het Holebihuis.

Maar geen festival zonder sterk programma. Naast populaire en alternatieve films, zijn er ook documentaires, Belgische en internationale premières en avant-premières, allemaal met een holebi- of transgenderthema. Er is ook ruimte voor toneel en dans. Er zijn zelfs voorstellingen in scholen, voor cursisten Maatschappelijke Oriëntatie en in de gevangenissen van Leuven.

Het Holebifilmfestival is gegroeid, maar net als in de beginjaren wil het Holebifilmfestival eerst en vooral een ontmoetingsplaats blijven voor holebi's, transgenders en het ruimere publiek in Vlaams-Brabant en daarbuiten. Hopelijk is het festival een extra stap naar een volwaardige integratie en (zelf)aanvaarding van holebi's en transgenders in onze samenleving.

© 2016 – 16e Holebifilmfestival Vlaams-Brabant – info@holebifilmfestival.be

Ontworpen door Ivan Daes